Temel Değerler

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Küresel Hedefler olarak da bilinen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), yoksulluğu sona erdirmek, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için 17 küresel amaç çerçevesinde oluşturulan evrensel bir eylem çağrısıdır. 13. İklim Eylemi hedefi iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçilmesi gerektiğini vurgularken, uzun vadeli iklim stratejilerinin de temelini oluşturmaktadır. Türkiye’nin Uzun Vadeli İklim Stratejisi, 13. Küresel hedefin 3 bileşenine doğrudan hizmet etmektedir:

13.2 İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi

13.3 İklim değişikliği azaltım, iklim değişikliğine uyum, etkinin azaltılması ve erken uyarı konularında eğitimin, farkındalık yaratmanın ve insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi

13.B Kadınlara, gençlere, yerel topluluklara ve dışlanmış gruplara odaklanarak en az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinde iklim değişikliğiyle ilgili etkili planlama ve yönetim kapasitesini artıracak mekanizmaların desteklenmesi   

Adil Geçiş

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında azaltım ve uyum politikaları uygulanırken sosyal eşitsizlikleri daha da derinleştirmeden toplumun tüm kesimlerinde adaletin ve istihdamın sağlanarak adil geçişin gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu çerçevede, ele  alınan cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi ilkesi, kalkınma çalışmalarını belirleyen ana ilkeler içinde artan bir öneme sahiptir. İnsan odaklı bir kalkınma anlayışı ile gelişen bu yaklaşım, kadınların güçlenmesini vurgulamakta ve kalkınmaya ilişkin süreçlerde kadınların ve erkeklerin etkin katılımını esas almaktadır. İklim değişikliği politikalarında ve azaltım stratejileri içinde cinsiyet eşitliğine duyarlı bir yaklaşım geliştirmek ve kapsayıcı bir içerik oluşturmak için farklı düzeylerde adımlar atılmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmaktadır:

  • Kimseyi geride bırakmamak için özen gösteren kapsayıcı bir yaklaşımın temel alınması (örneğin eğitim planlamalarında toplumun farklı kesimlerinin katılımının önündeki engellerin tespit edilmesi ve aşılmasına yönelik önlemler alınması),
  • Eşitsizliği yeniden üretmekten kaçınan yaklaşım için herhangi bir faaliyetten herkesin eşit biçimde yararlanması,
  • Eşitliğin sağlanması için düzeltici bir yaklaşım için mevcut faaliyetlerde eşitsizliğin yeniden üretilmesine neden olabilecek konuların tespit edilmesi ve bu konulara ilişkin önlemler alınması.


Eşitliğin sağlanması için dönüştürücü bir yaklaşım uygulanması adına 
kadınlar da dahil olmak üzere desteklenmesi/güçlendirilmesi gereken toplumsal kesimlerin iklim değişikliği ve azaltım konusunu nasıl etkilediğinin, nasıl etkilendiğinin ve bu konuda atılacak adımlardan nasıl etkileneceğinin tespit edilmesi ve tüm süreçlerde kapsayıcı bir katılım yaklaşımı ile hareket edilmesidir. Bununla birlikte, cinsiyet de dahil olmak üzere yaş, engel durumu, eğitim durumu, sosyo-ekonomik statü gibi toplumsal farklılıklar azaltım stratejisinin ve eylemlerinin yaratacağı etkiler, elde etmeyi hedeflediği çıktılar ve sonuçları açısından farklılıklar doğurabilir.

İklim değişikliği azaltım eylem planında adil geçiş yatay kesen konular arasında yer almaktadır. Bu bağlamda yer alan eylemlerde analitik, katılımcı, sosyal, eğitsel adımlarla birlikte yeni teknolojiler, yeşil işler, Ar-Ge, teşvik, istihdam ve girişimcilik konularında adil geçiş önceliklendirilmektedir.

Kadının Güçlenmesi ve Eşit Katılım

İklim değişikliğine bağlı doğal afetler karşısında kadınların kırılganlıkları büyük riskler içerecek şekilde artmaktadır. İklim değişikliği mevcut toplumsal eşitsizlikleri derinleştirirken, iklim değişikliğinin etkilerine karşı kadının güçlenmesini ve eşit katılımın gözetilmesini de zorunlu hale getirmektedir. Eşitsizlik kadınların karar alma süreçlerine ve işgücü piyasalarına eşitsiz katılımıyla ivmelenmekte ve kadınların iklimle ilgili politika yapma süreçlerine yeterince dahil olmamasıyla sonuçlanmaktadır. Kadınların bu alandaki katılımlarının artırılmasının teşvik edilmesi için proje toplantılarındaki katılım profilleri cinsiyete göre kayıt altına alınarak kadınların toplantı ve eğitimlere katılımı artırıldı. Kadının güçlenmesi ve eşit katılım konusunda proje uzmanlarına eğitimler verilerek, iklim planında yer alan eylemler için toplumsal fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik göstergeler belirlendi. Tüm eylemler toplumsal cinsiyet eşitliği uzmanları tarafından gözden geçirildi.