Ulusal Katkı Beyanı Güncellenmesine İlişkin Paydaş Toplantıları

Türkiye’nin Sera Gazı Azaltım Hedefinin Revizyonu ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi (UDİDS) Projesi kapsamında ilgili Bakanlıklarla, özel sektör temsilcileri, STK’lar ve akademi temsilcileri ile yüz yüze ve çevrimiçi olmak üzere 100’den fazla toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıların bir kısmı birebir yapılmış, bir kısmı ise ilgili taraflar bir araya getirilerek düzenlendi.

Çalışma kapsamında Enerji, Ulaşım, Sanayi, Binalar, Atık, Tarım, AKAKDO sektörlerini kapsayan entegre bir TIMES Macro Modeli geliştirildi. Sektörlerin birbirleri ile sinerjisinin sağlanması için tüm sektörler aynı model altında çalışıldı. Azaltım hedefinin belirlenmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ise aşağıdaki paydaş toplantıları çerçevesinde ele alındı.

Toplanan veriler ışığında hazırlanan referans senaryo 4 Temmuz 2022’de Ankara’da tüm Bakanlıkların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sunuldu. Yaklaşık 150 kişinin katılım sağladığı toplantıda, Proje kapsamında hazırlanan Referans Senaryonun ilk çıktılarını ve tüm detayları (sektörel analizler, varsayımlar vb.) içeren teknik belge kurum temsilcileriyle paylaşılarak görüşleri talep edildi. Toplantı akabinde iletilen resmi dikkate alınarak model güncellendi.

İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulunun 27 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında referans ve ilk taslak azaltım senaryosu paylaşıldı. Gelen görüşler neticesinde güncellenen çalışmalar Sera Gazı Azaltım Çalışma Grubu üyesi kurumlar ile 20 ve 27 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen teknik toplantılarda ele alındı. Toplantılara ilgili kurum ve kuruluşlardan sırasıyla 120 ve 130 kişilik katılım sağlandı.

Güncellenen çalışmalar Bakan Yardımcıları düzeyinde 31 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda ele alınırken, nihai çalışmalar 2 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu toplantısında istişare edildi ve NDC’nin toplantıda karar verilen hali ile BMİDÇS’ye sunulmasına karar verildi.

İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı Paydaş Toplantıları

Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanının Güncellenmesi ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi Projesi kapsamında hazırlanan İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı 10-24 Mayıs tarihleri arasında yaklaşık 420 temsilcinin, 9-13 Ocak 2023 tarihinde yaklaşık 800 temsilcinin ve 21-27 Temmuz 2023 tarihinde 150 temsilcinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen paydaş toplantılarında ele alındı.

Kamu, özel sektör, STK ve akademi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen sektörel toplantılar sonucunda alınan görüşler doğrultusunda revize edilen AKAKDO, Atık, Binalar, Ulaştırma, Tarım, Sanayi ve Enerji sektörlerine ilişkin eylemler yedi ayrı sektör toplantısında sera gazı emisyonlarının azaltılması odağında gözden geçirildi. Tüm sektörlerde yeşil dönüşüm hedefi ile enerji sektöründe yenilenebilir enerji kullanımının artırılması başta olmak üzere enerji verimliliği, sanayide teknolojik dönüşüm başta olmak üzere enerji verimliliği, yakıt döşümü, ulaştırmada modal kaymalar, elektrifikasyon, binalarda neredeyse sıfır emisyonlu bina konsepti başta olmak üzere enerji verimli seçeneklerin kullanılması, AKAKDO sektöründe yutak alanları artırmaya yönelik önlemler ve çalışmalar, tarımda yem rasyonları, hayvancılık, atıkta döngüsel ekonomi prensipleri gibi konuların yanı sıra tüm sektörlerde teknoloji, eğitim ihtiyaçları ve adil geçiş konuları gibi birçok başlık detayları ile tartışıldı.

Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanının Güncellenmesi ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi Projesi paydaş toplantılarına İklim Değişikliği Başkanlığı ve UNDP temsilcilerinin yanı sıra kamu, özel sektör, akademi, ilgili sivil toplum temsilcileri katıldı. Bu toplantılar süresince gerekli görülen sektörlerde ilgili paydaşlarla ayrıca online toplantılar da gerçekleştirilerek, detaylı istişare süreçleri yürütüldü. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları dikkate alan çalışmalar, katılımcı ve kapsayıcı bir bakış açısı ile veri, modelleme ve projeksiyon temelli yürütülüyor.

Mayıs - 2023

Temmuz - 2023