İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı
0
Sektör
0
Yatay kesen alan
0
Strateji
0
Eylem
0
Sorumlu kurum ve kuruluş
0+
Paydaşlar
0
Proje yayınları
Türkiye’nin 2030 Yılı Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı
2030 yılı hedefi doğrultusunda hazırlanan azaltım stratejisi ve eylem planı, katılımcı ve kapsayıcı bir bakış açısı ile sera gazı azaltım politikaları ve eylemlerini belirlemeyi, çevreye duyarlı büyüme hedefine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Planda azaltım politikalarının öncelikli sektörleri olarak sanayi, enerji, tarım, AKAKDO (Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık), ulaştırma, binalar ve atık sektörlerine ilişkin stratejiler ve eylemler yer almaktadır. Sektörlere ilişkin adil geçiş ve karbon fiyatlandırma mekanizmaları konuları yatay kesen alanlar olarak ayrı bölümde sunulmaktadır. Bu kapsamda Eylem Planı, 7 ana azaltım sektörüne ve 2 yatay kesen alana yönelik 49 strateji ve 260 eylemden oluşmaktadır.
Eylem Planı hazırlık çalışmaları kapsamında öncelikle ulusal ve uluslararası çalışmalar dikkate alınarak, ihtiyaç analizi ile politika haritalama çalışmaları yürütülmüştür. Bu çerçevede, söz konusu sektörlere yönelik strateji ve eylemlerin belirlenmesi ve istişare edilmesi amacıyla kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 175 kurum ve kuruluştan 2,000’den fazla kişinin katılımı ile çok sayıda sektörel çalıştaylar ve toplantılar düzenlenmiştir.
Eylem Planı katılımcı ve kapsayıcı bir bakış açısı ile sektörlere ilişkin sera gazı azaltım politikalarını ortaya koyarken, temel strateji ve eylemler doğrultusunda sorumlu ve ilgili kuruluşlara bir yol haritası sunmaktadır. Eylem Planının etkin bir şekilde uygulanması ve izlenmesi çeşitli sektörler ve yönetim düzeyleri arasında iş birliği ve koordinasyon sağlanmasını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda belirlenen strateji ve eylemlerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hassasiyetle uygulanması büyük önem arz etmektedir.
Başlıca eylemler :
Enerji verimliliğinin tüm sektörlerde yaygınlaştırılması
Yenilenebilir enerji kullanımının azami seviyeye çıkarılması
Sanayide ürün bazında karbon ayakizinin düşürülmesi
Neredeyse sıfır enerjili binaların yaygınlaştırılması
Ulaştırma sektörünün her alanında elektrifikasyon sistemlerinin geliştirilmesi
İklim değişikliği ile etkili mücadele için yutak alanların artırılması
Bilinçli gübre kullanımının sağlanması
Doğa dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması
Atıkların oluşmadan önlenmesi ve azaltılması
Karbon fiyatlandırma mekanizmasının kurulması
Düşük emisyonlu teknolojilere yatırım yapılması
Tüm sektörlerde dijitalleşmenin sağlanması
Teşvik ve destek mekanizmalarının sunulması
Düşük emisyonlu bir ekonomiye geçişin adil dönüşüm ilkesiyle planlanması
Türkiye’nin net sıfır emisyon hedefinin eğitim sisteminin her kademesine entegre edilmesi yer almaktadır.