Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi (LTS) Süreci
Katılımcı ve işbirlikçi bir yaklaşımla hazırlanan Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi (LTS) çalışmaları Mısır’da düzenlenen COP 27 kapsamında 14 Kasım tarihinde Türk Pavilyonu’nda görüşüldü.
UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın modere ettiği toplantıya UNDP Türkiye mukim temsilcisi Louisa Vinton, EBRD Genel Direktörü Harry Boyd-Carpenter, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Tuğba Dinçbaş, Fransız Kalkınma Ajansı Kıdemli Proje Yöneticisi Zeren Erik Yaşar ve TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Nurşen Numanoğlu katıldı.
İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Tuğba Dinçbaş toplantıda Paris Anlaşması çalışmalarına ilişkin bilgi aktarırken, EBRD Genel Direktörü Harry Boyd-Carpenter ve Fransız Kalkınma Ajansı Kıdemli Proje Yöneticisi Zeren Erik Yaşar iklim stratejisi, NDC’lerin ve LTS’nin uygulanmasına yönelik iklim finansmanı seçeneklerini dile getirdiler. TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Nurşen Numanoğlu ise NDC ve LTS uygulamalarına ilişkin özel sektörün yaklaşımına ve rolüne değindi.
Toplantıda 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda hazırlıkları sürdürülen LTS’in hazırlık aşamasına vurgu yapılırken, bu sürece ilişkin deneyimler, zorluklar ve fırsatlar paylaşıldı.
Uzun Dönemli İklim Değişikliği Statejisi Kapsamında Geliştirilen İletişim Stratejisi ve İklim Değişikliği İletişimi,17 Kasım 2022
Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Strateji (LTS) sürecinin tamamlayıcı unsuru olarak bütünsel yaklaşım ile geliştirilen İletişim Stratejisi bu yıl Mısır’da gerçekleştirilen COP 27 kapsamında 17 Kasım tarihinde Türk Pavilyonu’nda gerçekleştirilen panelde tartışıldı.
UNDP Türkiye Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın moderasyonunu yaptığı panele Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Tuğba Dinçbaş, UNDP İletişim Uzmanı Banu Buyurgan, NTV Program Sunucusu Gazeteci Mete Çubukçu, Pathway 2050 Platformu Kıdemli Temsilcisi Dana Schran, Climate Outreach Direktörü Noora Firaq ve UNDP İyi Niyet Temsilcisi ve Aktör Mert Fırat konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Dinçbaş, “Uzun Dönemli İklim Değişikliği süreç yönetiminde Net Sıfır 2053 emisyon hedefmiz doğrultusunda yürüttüğümüz tüm teknik çalışmalarımızın ayrılmaz ve bütünleyici bir parçası olarak geliştirdiğimiz iletişim stratejisi ve uygulamaları ile Türkiye’yi öncü ve model bir ülke olarak konumlandırmak istiyoruz” dedi.
Panelde Uzun Fönemli İklim Değişikliği Stratejisi kapsamında 2053 Net Sıfır Hedefine yönelik bilgilendirme yapmak, farkındalık oluşturmak, paydaş ve genel kamuoyu desteğini almak, kapasite geliştirmek, görünürlük sağlamak amacıyla geliştirilen İletişim Stratejisi ile medyanın iklim değişikliği yaklaşımı, uluslararası iklim değişikliği iletişim yaklaşımları, kamuoyunda tanınmış kişilerin, fikir önderlerinin iklim değişikliği iletişimi ile genel kamuoyu algısına yönelik katkıları tartışıldı. Panelde ayrıca Türkiye’nin başarılı bir LTS süreç yönetiminde etkili iletişimin önemi vurgulandı. İletişim Stratejisi Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi 2050’nin temel unsuru olarak ele alındı.
Ulusal Katkı Beyanı ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Statejisi Süreçleri, 17 Kasım 2022
Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı (NDC) ve Uzun Dönemli İklim Değişikliği Strateji (LTS) süreci bu yıl Mısır’da gerçekleştirilen COP 27 kapsamında 17 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen panelde tartışıldı.
UNDP Türkiye Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın moderasyonunu yaptığı panele Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Tuğba Dinçbaş, UNDP Türkiye Proje Müdürü Tuba Seyyah, UNDP Proje Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi Proje Lideri Evren Türkmenoğlu, Modelleme Uzmanı Kemal Sarıca, Sanayi Uzmanı Özge Bozkırlıoğlu, Bina Uzmanı İzzet Arı konuşmacı olarak katıldı.
Panelde Ulusal Katkı Beyanı (NDC) revizyon süreci ve Uzun Fönemli İklim Değişikliği Stratejisi hazırlık süreci, Türkiye’nin Ulusal Katkı Beyanı modelleme sonuçları, sanayi ve bina sektörleri azaltım eylemleri, dönüşüm ihtiyaçları ile yaklaşımları tartışıldı. Tüm konuşmacılar tarafından Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisinin katılımcı, bilimsel, kapsayıcı bir şekilde yoğun bir istişare süreci ile tamamlanacağı vurgulanmış, tüm sektörlerde net sıfıra giden yolda ciddi bir dönüşüm ve finansman ihtiyacı olacağı belirtilmiştir.